Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ πρέπει να γίνει πιο δυνατή

Άρθρο του Μέλους της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.
Ε. Γκιτέρσου

Μέσα σ’ ένα ζοφερό κοινωνικό περιβάλλον που οι κυρίαρχοι έχουν επιλέξει το όπλο της καταστροφής, η εργασία και η δημοκρατία θα βρουν τρόπο να ξαναβγούν στο φως, θα βρουν τρόπο να ξαναφέρουν την κοινωνική άνοιξη. Μέλλον δεν θα έχουν η αδικία, η κλεψιά και ο εξανδραποδισμός του λαού. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο ένοπλος βραχίονας της κοινωνίας, θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας.


Μαζί με την καταλήστευση του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων λεηλατείται και το εισόδημα των στρατιωτικών, υποβαθμίζεται η κοινωνική τους θέση και ευτελίζεται η αξιοπρέπειά τους. Με δυο λόγια τα προβλήματα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και των αποστράτων τους περιπλέκονται και οξύνονται περαιτέρω.

Στην κοινωνική αυτή δίνη για να αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά η επίθεση των κοινωνικών θηρίων ιδρύθηκε και η ένωσή μας, η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.. Ιδρύθηκε για να βάλει πλάτη, να στήσει αναχώματα, αλλά και να εμπνεύσει. Και βέβαια όχι μόνη, αλλά καλόπιστα συνεργαζόμενη με συγγενείς ενώσεις, σωματεία, συνδέσμους κ.λ.π., όπως και με όλους τους εργαζόμενους, νέους, ανέργους και συνταξιούχους που αντιδρούν σ’ αυτή την καταστροφική επιδρομή.

Στο δρόμο όμως για την Ιθάκη δεν είναι όλα ρόδινα. Μπορεί να πιστεύουμε, ως ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., ότι διαθέτουμε δυνατά θεωρητικά εργαλεία, ότι έχουμε ένα δημοκρατικό καταστατικό που βοηθά στη δυναμική ενότητα όλων των αποστράτων και στη διεκδικητική προβολή των αιτημάτων μας, αλλά στο οργανωτικό ζήτημα, υστερούμε. Πολύ γρήγορα, καταμεσής του κοινωνικού χειμώνα, ήρθαν συγκρούσεις και αποχωρήσεις από την Ένωση.

Τα αίτια μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι είναι πολλά. Μιλώντας γενικά, μπορεί να συνυπάρχουν παρανοήσεις, συμπεριφορές εγωιστικές, καιροσκοπικές, υστερόβουλες ή ιδεοληπτικές. Και βέβαια τα παραπάνω είναι κατανοητά σε μια κοινωνία που βρίθει αντιθέσεων σε πολλά επίπεδα, είναι συμπεριφορές, θα έλεγε κανείς, κοινωνικής ανωριμότητας που μπορούν να βελτιωθούν με καλή πίστη και αυτοκριτική.

Αν όμως έχουν να κάνουν με απόκλιση από το σκοπό και τους στόχους της Ένωσης ή διαπιστωθεί έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών, τότε θα πρέπει να προβληματισθούμε σοβαρά και να ενεργοποιήσουμε τις καταστατικές διαδικασίες για την επίλυση των όποιων προβλημάτων. Μόνον έτσι ο χρόνος θα είναι σύμμαχός μας, κρίνοντας ιδέες και απόψεις σε συγκεκριμένα πλαίσια. 

Η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. από τη μια πλευρά δυναμώνει και αντρειεύει μέσα στις καθημερινές μάχες που δίνει, από την άλλη όμως για τον παραπάνω λόγο και για την ανεξαρτησία της, έχει γίνει αγκάθι στα μάτια αυτών που εκπροσωπούν μεγάλα συμφέροντα και των μηχανισμών τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται ποικιλότροπα από συγκεκριμένες ευδιάκριτες αντιδράσεις τους.

Τα παραπάνω βέβαια δημιουργούν στο εσωτερικό της Ένωσης καλοπροαίρετα φοβικά σύνδρομα, μικροψυχισμούς, εσωστρέφεια και αναστολές. Δεν θα πρέπει όμως, γιατί πια δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Οφείλουμε να ωριμάσουμε πριν την ώρα μας, διότι οι καιροί είναι βιαστικοί και απαιτητικοί και δεν μας περιμένουν.

Έχουμε την ανάγκη συμμετοχής στην ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. όλων των ξεχωριστών συναδέλφων και της εμπειρίας τους. Ενεργοί, ενωμένοι, πειθαρχημένοι, με υψηλό επίπεδο συλλογικότητας στηριγμένοι σε δημοκρατικές διαδικασίες θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε, αλλά και να πάρουμε πίσω ιδρώτα και αξιοπρέπεια. Κι αν δεν τα καταφέρουμε, τουλάχιστο θα έχουμε παλέψει για εμάς και τα παιδιά μας.



Ευθύμιος Γκιτέρσος

Μέλος της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου