Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Οι φορείς Αποστράτων και εν ενεργεία στρατιωτικών συντονίζονται αγωνιστικά. Ο ρόλος των ΕΑΑ (ΝΠΔΔ)


ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ  ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΊΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΝΠΔΔ)

ΧΩΡΙΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

 

Την 22/8/2012 φορείς αποστράτων και εν ενεργεία κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι σε μια ακόμη σύσκεψη, που  οργανώθηκε  αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του ΣΥΣΜΕΔ. Μια πρωτοβουλία που είναι συνέχεια άλλων καρποφόρων, οι οποίες προηγήθηκαν όλο  το καλοκαίρι και όχι  μόνο! Η ΚΕΘΑ συμμετείχε επειδή οι συνθήκες το  επιβάλλουν, αλλά και θέλοντας να  τιμήσει τον ΣΥΣΜΕΔ τόσο ως εκπρόσωπο των εν ενεργεία  συναδέλφων, όσο και  για την  μέχρι σήμερα συνεπή  του στάση γενικότερα! Επίσης με την συμμετοχή μας θελήσαμε να τιμήσουμε για  μια ακόμα  φορά εκείνους τους φορείς, που όλο αυτό το διάστημα επιδεικνύουν αγωνιστικότητα και  συνέπεια στους αγώνες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τις μεταξύ μας σχέσεις μέσα σε πνεύμα ισοτιμίας!

Όπως  και σε όσες συσκέψεις προηγήθηκαν, έτσι και  στη συγκεκριμένη  είχαν κληθεί και οι Ενώσεις  αποστράτων αξιωματικών ΝΠΔΔ (ΕΑΑ). Αυτή τη φορά η ΕΑΑΣ και η ΕΑΑΝ καταδέχτηκαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί με όλους τους άλλους φορείς, ενώ η  ΕΑΑΑ ακολούθησε την ίδια  εδώ και χρόνια  τακτική της μη  συμμετοχής. Η ΚΕΘΑ προσήλθε στη σύσκεψη για  χάρη της ενότητας, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις, για  τους αληθινούς σκοπούς και στόχους των ΕΑΑ, που όπως είναι γνωστό  εποπτεύονται από το  ΥΕΘΑ! Παρ’ ότι συντάχτηκε κοινό δελτίο τύπου, η εκτίμηση  είναι ότι οι  ΕΑΑ συμμετείχαν όχι για  να συμβάλλουν στους αγώνες, αλλά για  να εφαρμόσουν τις εντολές  του αφεντικού τους: του ΥΕΘΑ! Πως  αλλιώς να ερμηνευτεί άλλωστε η έκτακτη συνάντηση των προέδρων των ΕΑΑ με  την στρατιωτική και την  πολιτική ηγεσία  του υπουργείου μια μέρα πριν εκείνης των φορέων; Πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός, ότι δεν  ενημέρωσαν τους άλλους φορείς  σχετικά, ούτε φυσικά ζήτησαν  την γνώμη τους; Και εννοούμε να ενημερώσουν αυτούς,  που εντωμεταξύ είχαν συμφωνήσει για σύσκεψη μαζί τους, ώστε να συντονίσουν, εννοείται, τυχόν δράσεις τους. Και εάν υποθέσουμε,  ότι το ραντεβού με την ηγεσία  ήταν  έκτακτο και δεν πρόλαβαν να  ενημερώσουν, γιατί δεν έκαναν το ίδιο για το προγραμματισμένο ραντεβού  τους με τον  ΥΦΕΘΑ, που τελικά ματαιώθηκε, αφού έγινε συνάντηση υψηλοτέρου επιπέδου;

Τελικά η συνάντηση των φορέων έγινε και εκδόθηκε κοινό δελτίο τύπου, όπως  προαναφέρθηκε. Η συμφωνία τόσων φορέων για την  έκδοσή του είναι οπωσδήποτε θετικό γεγονός, που πιστώνεται σε όλους. Παρά  ταύτα όμως τελικά έχουμε ένα  ακόμη χαρτί και όπως  κάποιοι σχολίασαν … λόγια  και πάλι λόγια! Οι αποφάσεις  αφέθηκαν για μετά από δεκαπέντε μέρες λογω επίκλησης απ' τις ΕΑΑ της ανάγκης ενημέρωσης και λήψης αποφάσεων απο τα ΔΣ τους.   Σύμπτωση άραγε;

Η εμπειρία με  τις  Ενώσεις ΝΠΔΔ λέει, ότι η συμμετοχή τους στη συνάντηση και στις σχετικές  διαβουλεύσεις πριν από αυτήν, όπως και η  ξαφνική  «αγάπη» τους ειδικά  για  τους εκπροσώπους των  εν ενεργεία, είναι τουλάχιστον παράξενη και γεννά υποψίες.  Και αν  παραξενεύει αυτή τους η μεταστροφή, τότε  οι ΕΑΑ που αποσκοπούσαν συμμετέχοντας στη σύσκεψη των φορέων; Την απάντηση δίνει η στάση, που κράτησαν κατά την συνάντηση. Ανάμεσα σε λιβανωτούς προς συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, που έπλεκαν ανενδοίαστα (δείγμα ότι έχουν ισχυρές (υπουργικές) πλάτες), προσπάθησαν:

·         Να περιχαρακώσουν – περιορίσουν τη συγκέντρωση φορέων εε και εα  στρατιωτικών από «ξένες» προς  τα «χρηστά ήθη»  και «μιασματικές» επιρροές! Επιρροές που προφανώς είχαν ως αποτέλεσμα, άκουσον – άκουσον τη  χρήση λέξεων όπως «λαός» (!!) και «αγώνας» που κάποιοι κύριοι θεώρησαν (άλλος φωναχτά και άλλος στα μουγκά)  απαράδεκτες  ή κάτι τέτοιο!! Κατάπτυστη θέση! Φαίνεται ότι τα παιδιά  οι γονείς, οι φίλοι και οι γείτονες των συγκεκριμένων «ταγών» των αποστράτων, προφανώς  ανήκουν όλοι ανεξαιρέτως στην ελίτ της  κοινωνίας και ως  εκ  τούτου δεν θέλουν καμία συνάφεια με τον λαουτζίκο της Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά! 

·         Να αποφύγουν έστω να περιορίσουν την συμμετοχή εν ενεργεία σε τυχόν κινητοποιήσεις, κατεύθυνση προς την οποία κινούντο οι νουθεσίες των παρόντων προέδρων των ΕΑΑ. Άραγε σε επόμενη φάση, εκμεταλλευόμενοι την  θέληση πολλών φορέων για  ενότητα, θα  φτάσουν στο σημείο να εκβιάσουν αποτελέσματα) παίζοντας το χαρτί της μη συμμετοχής τους, σε ότι δραστηριότητες αποφασιστούν; Θα  πουν πχ: «εμείς με τους εν ενεργεία δεν κατεβαίνουμε στο δρόμο για να  τους προφυλάξουμε»; Το έχουν ξαναπεί άλλωστε!  

 

Η  ΚΕΘΑ εξέφρασε στη σύσκεψη καθαρά  τις απόψεις της, ότι δηλαδή απαιτούνται  αγωνιστικές κινητοποιήσεις το ταχύτερο, ενώ καυτηρίασε τακτικές, ξεκαθαρίζοντας, ότι  τα μέλη  της  δεν εκπροσωπούνται ούτε εκφράζονται από τις  ΕΑΑ! Τελικά η Κίνηση συντάχθηκε  με την απόφαση των περισσοτέρων φορέων, για χάρη της ενότητας. Ελπίζουμε, ότι γρήγορα  και άλλοι φορείς θα  πεισθούν επίσης, ότι η «ενότητα» στα χαρτιά χωρίς την ενότητα στους αγώνες δεν θα φέρει κανένα  αποτέλεσμα!

 

Δεν είναι όμως μόνο τα πρόσφατα παραδείγματα, για τη στάση και την συμπεριφορά των ΕΑΑ! Την τελευταία διετία των μνημονίων, για να μην πάμε παλαιότερα, άλλοι φορείς εα  και  εε στελεχών (μεταξύ αυτών και  η ΚΕΘΑ, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις αρχές και τα πιστεύω της) προσπάθησαν αλλεπάλληλες φορές  να  συνεργαστούν με τις  ΕΑΑ, αλλά μάταια! Με  βάση λοιπόν το βίο και την πολιτεία τους, το συνολικό έργο των  ΕΑΑ επί δεκαετίες  πριν, αλλά και την διετή πείρα που αποκτήθηκε από την «συνεργασία» μαζί τους, καταδεικνύεται ότι:

·         Η πρακτική των  ΕΑΑ για  την  προάσπιση  των συμφερόντων των εν ενεργεία και αποστράτων στελεχών, ουδέν απέδωσε. Αντίθετα έριχναν και ρίχνουν στάχτη στα μάτια των στελεχών με το να «επιμελούνται» των συμφερόντων  τους, όπως απλά προβλέπει  ο ιδρυτικός τους νόμος (ΝΔ 171/1972 άρθρο 2 παρ. 1γ). Η κοινωνία όμως και οι  εποχές που ζούμε  απαιτούν όχι «επιμέλεια» συμφερόντων, αλλά δι-εκ-δί-κη-ση!

·         Εφαρμόζοντας τα περί «επιμέλειας» οι Ενώσεις (ΝΠΔΔ) διαχρονικά «προωθούν» τα αιτήματα προς τις αρχές με την υποβολή επιστολών εκλιπαρώντας τον οίκτο των αρχόντων, απ’ τους οποίους ουσιαστικά παίρνουν εντολές. Επίσης τα εκθέτουν και κατά τη διάρκεια  επισκέψεων στους εντολείς, σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τιθέμενοι με σεμνότητα και ταπεινότητα στη διάθεση τους … για ό,τι αποφασίσουν!

Τα πιοπάνω ισχυριζόταν χρόνια τώρα η  ΚΕΘΑ σχετικά  με  τις ενώσεις του υπουργείου, αλλά τώρα μόλις  κάποιοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πλέον, τι πραγματικά συμβαίνει.

·         Η συγκεκριμένη πρακτική των  ΕΑΑ επί δεκαετίες, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τροποποιήθηκε  εν μέρει και όχι από όλες τις ΕΑΑ εξαιτιας του Αρμαγεδδώνα της  κρίσης. Προφανώς κάτι έπρεπε να  δείξουν, ότι πράττουν. Όσες από τις Ενώσεις, όσες φορές συμμετείχαν σε συσκέψεις φορέων ακολούθησαν κυρίως παρελκυστική (το λιγότερο) τακτική σε βάρος των  αγώνων για τα δικαιώματα και  τα συμφέροντα των στελεχών. Υπήρξε  όμως μια και μόνη εξαίρεση: Η ΕΑΑΝ και η ΕΑΑΣ συμμετείχαν στη προετοιμασία και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 30ης  Σεπτεμβρίου του 2011! Συμμετείχαν όμως μόνο και μόνο γιατί κινδύνευε το καθεστώς τους καθώς από Δημοσίου Δικαίου απειλούνταν να μεταβληθούν σε Ιδιωτικού Δικαίου και επειδή η τότε κυβέρνηση έτυχε να  μην είναι της αρεσκείας τους. Έτσι  ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία κατέβηκαν μαζί με όλους τους άλλους φορείς στο πεζοδρόμιο, αν και  προφανώς καθόλου δεν τους … «ταίριαζε» ο τρόπος αυτός διαμαρτυρίας!  Από  τότε και αφού ο κίνδυνος  για τη καρέκλα τους  και τον ομφάλιο λώρο τους με την εξουσία πέρασε, ακλούθησαν την πεπατημένη! Ερωτηματικό παραμένει αν θα τολμήσουν  να  πράξουν αναλόγως και τώρα που η κομματική τους προτίμηση είναι στην συγκυβέρνηση.

·         Η στάση των ΕΑΑ προς τους άλλους φορείς σε όλη τη μέχρι  σήμερα συνύπαρξη τους ήταν από αρνητική μέχρι απαξιωτική απέναντι τους. Τόσο νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι όσο και πρόσφατα, οργάνωσαν μέχρι αντι-συγκέντρωση  μόλις  ανακοινώθηκαν προσκλήσεις για συγκέντρωση και συντονισμό φορέων (που δεν πήγαν διακοπές)!

 

Μοναδικό μέλημα και αποστολή  των Ενώσεων (ΝΠΔΔ) ήταν - και πρέπει να αποδείξουν  έμπρακτα ότι  δεν  θα είναι και στο μέλλον- το πως θα διατηρήσουν:

·         τον  ομφάλιο  λώρο των  ίδιων με … την  εξουσία και  όχι  με τα στελέχη και

·         την πρωτοκαθεδρία τους ανάμεσα στους άλλους φορείς.

Όσο διατηρούν τα παραπάνω  απλά  θα «επιμελούνται» και δεν θα διεκδικούν συμφέροντα, θα προσπαθούν να παραπλανήσουν, να κωλυσιεργήσουν, ή να εκμεταλλευτούν (σύμφωνα με τις εντολές των προϊσταμένων  τους) ευκαιρίες, όπως μέχρι τώρα πάντοτε έπραξαν. Και πάνω απ’ όλα … «μακριά από  τον  Λαό»!

 

Πολλοί ελπίζουν ότι κάτι μπορεί να  αλλάξει στις ΕΑΑ αν βελτιωθεί ο νόμος  και το καταστατικό που τις διέπει, επί το δημοκρατικότερο κτλ. Στην ΚΕΘΑ πιστεύουμε ότι, ότι  και να αλλάξει, αν οι ΕΑ  παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, απλά θα πρόκειται για μια τρύπα στο νερό. Παρά τις όποιες προσπάθειες δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά πράγματα, όσο οι ΕΑ θα κινούνται πάνω κάτω στο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και θα εξαρτώνται άμεσα (ΝΠΔΔ), ή έμμεσα (αν και εφόσον γίνουν ΝΠΙΔ) από το υπουργείο!

Διαχρονικά οι  ΕΑΑ (ΝΠΔΔ) διατηρούνται ως οντότητες εξυπηρετώντας  τις  θελήσεις της  ηγεσίας του ΥΕΘΑ. Μια  οντότητα που τους παραχωρήθηκε και δεν κερδήθηκε με δημοκρατικότητα, με καθημερινή εθελοντική προσφορά, με αγώνα και προ παντός δεν είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης και πρωτοβουλίας των μελών τους, όπως σε άλλους φορείς  όπου τα μέλη τους εθελοντικά και εγγράφονται και εισφέρουν πολλαπλά και οικονομικά!

Δηλώνουμε ότι προσερχόμαστε στο κοινό τραπέζι για  χάρη της ενότητας όπως επιβάλλουν οι συνθήκες, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε στους  συναδέλφους  κάθε απουσία φορέα, καθώς και κάθε πράξη υπονόμευσης των αποφάσεων για αγώνες, ή προσπάθεια παρακώλυσης και καπηλείας  τους προκειμένου τυχόν ομοτράπεζες ΝΠΔΔ ενώσεις να πετύχουν σκοπούς και στόχους άλλους από τα συμφέροντα των εν ενεργεία και αποστράτων στελεχών.

Όσο εξαρτάται από εμάς, δεν  θα επιτρέψουμε την παραπέρα διατήρηση των συναδέλφων εν ενεργεία και αποστρατεία στην απραξία  του «βάρα με αγά μου ν’ αγιάσω»! Οι αγώνες με χαρτοπόλεμο πρέπει να τελειώσουν!

 

26/8/2012

Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Μέλος της γραμματείας της  ΚΕΘΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου