Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Bloggers. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Εισαγγελέας Διαφθοράς στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ)

 

Ο εισαγγελέας του Τμήματος Διαφθοράς, Αντώνης Ελευθεριάνος, διερευνά τα στοιχεία - «φωτιά» (του διαβιβάστηκαν από τον εισαγγελέα του Στρατοδικείου αλλά και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας) για τη σκανδαλώδη κακοδιαχείριση δεκαετιών, που έχει ως αποτέλεσμα το «βούλιαγμα» του Ταμείου Αποστράτων Αξιωματικών, στην οποία ενέχονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και ιδιώτες.

Η έρευνα που αποκάλυψε σημεία και τέρατα πολλών διευθύνσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και έγινε για... πρώτη φορά στον χώρο τον Ενόπλων Δυνάμεων (με βάση τα διεθνή πρότυπα ελέγχου), με εντολή του τότε υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, ολοκληρώθηκε στις 25/6/2012. Όπως προκύπτει από εμπιστευτικό έγγραφο του ΥΠΕΘΑ, το οποίο φέρει την υπογραφή του κ. Αβραμόπουλου, στις 22.12.2011, δόθηκε εντολή προς τις οικονομικές διευθύνσεις να διενεργήσουν ενδελεχή έρευνα «για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του Ταμείου και την καταπολέμηση κάθε παράνομης δραστηριότητας».

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο ισολογισμός έναρξης της χρήσης 2011 δεν ισοσκέλιζε (κατέλειπε χρεωστικό υπόλοιπο 165,9 εκατ. ευρώ), ενώ και μετά την απογραφή από τους ελεγκτές ο ισολογισμός λήξης της χρήσης επίσης δεν ισοσκέλιζε και εμφάνιζε χρεωστικό υπόλοιπο 82,9 εκατ. ευρώ. Το ΜΤΣ, προκειμένου να ισοσκελίσει τον ισολογισμό λήξης της χρήσης του, αυθαίρετα και παράνομα μείωσε ισόποσα «στα χαρτιά» τη σωρευμένη ζημία, κατά παράβαση των κανόνων του προεδρικού διατάγματος 205/1998, με αποτέλεσμα στις 31/12/2011 η σωρευμένη ζημία να είναι περί τα 373,4 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το Ταμείο συνέχισε να δανείζεται από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει «μέρισμα» και στις 31/12/2011 η σωρευμένη συνολική υποχρέωσή του προς το υπουργείο Οικονομικών έφθασε το ποσό των 137,9 εκατ. ευρώ. Επίσης δεν είχε εξοφλήσει άλλες υποχρεώσεις του, συνολικού ύψους 205 εκατ. ευρώ.

Η δικογραφία με τις εκθέσεις «φωτιά και λάβρα» της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης αναδεικνύει σειρά εγκληματικών πράξεων, όπως κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, παράβαση καθήκοντος, φορολογικές παραβάσεις, παράβαση στρατιωτικής εντολής.

Τα αδικήματα φέρεται να έχουν διαπράξει μέλη διοικήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που από το 2007 δεν έχει πλέον δικά του κεφάλαια και δεσμεύει την τρέχουσα αλλά και τη μελλοντική περιουσία του για πολλά χρόνια, ενώ εμφανίζεται να μη γνωρίζει ούτε καν τους οφειλέτες του. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο «μεγατόνων», που μετά το πέρας της έρευνας Ελευθεριάνου δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε συλλήψεις εμπλεκομένων προσώπων.

Πηγή: http://staratalogia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_1517.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου